torsdag 20. januar 2011

Her skjer det stadig noe, og nå er Thaipusam ferdig feiret!

Mandag 17. januar
I dag var det opp tidlig fordi vi skulle avsted til det største universitetet i Malaysia. Det merkligste med hele dagen i dag var at vi måtte ha på oss de mest "hellige klærne" vi må ha på oss under hele turen, og bare for å besøke et universitet. Her var vi med på forelesninger om bruk av ordet Allah og problematiske spørsmål innenfor islam. I Malaysia har de er lov som sier at kun muslimer kan bruke ordet Allah, og dette begrunner de med at når kristne bruker ordet Allah, som er arabisk og betyr "Gud", blir muslimene forvirret.  


Professoren som holdt forelesning om bruk av ordet "Allah"


Ikke alt var like spennende!


Midt under hans innlegg skrudde en dame av mikrofonen hans og avbrøt han. Det samme skjedde da de skulle synge en sang for oss, da gikk samme dame frem og skrudde av hans mikrofon!


Stas med fellesbilder - eneste minuset at hun som tok bildet zoomet alt for mye inn, så en god del av gjengen ble ikke med på bildet
Etter besøket var det rett ”hjem” og få på oss noen andre klær fordi vi holdt på å renne vekk av varme i joggebukser og flisgenser. Vi hadde en tur bort på handlesenteret. Kamilla fikk handlet seg noen klær og en veske og var godt fornøyd med dagens handel.
På vei hjemover hørte jeg plutselig et hyl, og da jeg snudde meg stod Kamilla der med en stor fuglelort i håret! Den var skikkelig gusjegrønn og ekkel. Så tilbake på hotellet var det rett i dusjen.
På kvelden var det klart for hattefest. Da var det på med finstasen (kjole) og hatt (sarongen dandert fint rundt hode som en turban). Den første tiden festet vi på hotellet med alias/mimeleken før ferden gikk videre til et diskotek nede i gaten hvor vi danset noen timer før vi gikk hjem og la oss.
 De tre neste bildene er folk fra klassen på hattefesten




Helena hadde kjøpt seg magedansekostyme og fremførte magedans for oss sammen med Levi

Tirsdag 18. januar
I dag kunne vi sove lenge, og det var også nødvendig for de aller fleste etter gårsdagens fest. Vi var oppe så vi fikk med oss frokosten og satt deretter ganske lenge på internett og la inn bilder og nytt blogginnlegg. Kvart på 1 reiste meg, Sigrid, Lene, Liv Randi og Preben ut en tur på byen for å handle slik at vi kan få sendt det hjem på torsdag. Turen gikk til ”Little India” hvor vi fikk handlet oss sari med passende smykker og armbånd. Med dette er vi utstyrt og klare for Thaipusamfest i morgen. Bønneteppe og Koranen, både i arabisk og engelsk utgave, ble også kjøpt på en lokal butikk. På vei hjemover gikk vi innom et bakeri og kjøpte ordentlig europeisk brød på en lokal baker som hadde spesialisert seg på europeiske brød. Før vi kom til hotellet gikk vi innom et stort innendørs market og investerte i hijab og bønnelue. Nå er jeg godt utstyrt til å bli lærer i religion, i alle fall innen islam. Vi fikk også kjøpt oss smør og ost, så når vi kom tilbake til hotellet ble lunsjen inntatt; ferskt europeisk, grovt brød med smør og ost - HIMMELSK!
Klokken 4 var det forelesning, og etter en stund fikk vi besøk av Vimal - en lokal tamil hindu som alltid har vært med på å feire Thaipusam, helt siden han var ett år gammel har han blitt stukket for å feire guden Murugans seier over de onde demonene. Han fortalte åpent om hvordan det var å være med i en familie der Thaipusamfeiringen betyr så mye, og viste oss de tingene han pleide å bruke. Det ”eneste” han bruker er et spyd gjennom kinnene og et annet gjennom tunga. Dette i seg selv virket mer enn nok for min del, men for dem er det lite. 
Onsdag 19. januar
 I dag var vi oppe tildlig for å gjøre oss klare for å ta på sarien og ut å feire Thaipusam i finstasen vår. Dette er første dag av feiringen, og den dagen det skjer minst. Det som skjedde var at to store okser dro en stor vogn med en diger statue av Murugan. Folk gikk rundt vognen og ofret store korger med frukt og røkelse, mens andre ofret penger. Som takk for ofringen fikk de hellig aske eller noe frukt tilbake og selvfølgelig det viktigste; velsignelse og tilgivelse fra Murugan. Vi fikk tatt mange fine bilder (skal se om jeg får lagt dem ut i løpet av morgendagen, men da skal vi flytte, så får se) og opplevd første dag av den største hindufestivalen her i Penang.


Lene, Anine, Sigri og Liv Randi iført sarie


Det var politi over alt


Rett etter Muruganstatuen kom det mange folk som gikk og ryddet opp


Murugans vogn


Her skjer det ofringer av penger og frukt


Til og med oksene har de pyntet for anledningen


Murugans vogn dratt av to store okser  


Her kommer de med offerfatene


Her kommer de med reservehjul og diverse til Muruganvognen


Rett etter vognen kjørte det en drøss med lastebiler hvor de kastet all søppla som ble samlet opp


Det var mange små offeralter langs veien oppover mot det store tempelet hvor de dro vognen, og hvor folkene skal gå i morgen


På vei tilbake til hotellet gikk vi forbi dette - en moped med en do bakpå!



Disse gamle mennene satt hver dag rett med hotellet og spilte - brikkene de bruker er ølkorker!


På ettermiddagen var vi på tur til et DIGERT buddhisttempel. Det var utrolig stort, og vi tuslet rundt i noen timer for å se. Mens vi var i tempelet skjedde det to ting. Kamilla sa hei til en gammel mann for å være høffelig, og plutselig var han veldig ivrig! Hun lurte på om hun var gift, og hun svarte ærlig at det var hun ikke, og da ville han gifte henne bort til sønnen hans. Han var fra Kambodia og hadde god jobb og god inntekt, så han var en sikker vinner! Da fikk hun litt panikk og gikk fort avsted, for noe ekteskap med en kambodier var hun ikke klar for! Den andre tingen som skjedde var at vi var tre jenter som var oppe i en høy del av tempelet og der traff vi noen munker. Dette var en stor opplevelse for oss, og vi spurte fint om vi kunne ta bilde av dem, og det var helt greit, men tydeligvis var det for dem like stor opplevelse å se oss, så de dro frem kameraet og ville ha bilde av dem sammen med oss. 

 Bildene nedenfor er alle sammen fra Kek Lok Si-tempelet:


Levi, Hanne og Sondre i Kek Lok Si-tempelet


Buddahstatue med en munkestatue som kneler foran han


Her hadde arbeidstilsynet i Norge satt ned foten!


Stine, Kamilla, Anne og Margrethe M.


Buddhaer


En liten del av Kek Lok Si-tempelet


Tilbedelsessal/messesal for store messer, noen ganger ledet av munker

Sko er forbudt på hellige steder

Litt mer av Kek Lok Si-tempelet

En annen messehall
Anine og Kamilla med Penang i bakgrunnen
Oppusningsarbeid

Munker, meg og Liv Randi
Matpause
Anine og Kamilla foran Guaninstatuen



Esther og Levi foran Guanin


Anine og Kamilla


Masse skilpadder i en kulp nedenfor tempelet
Torsdag 20. januar
I dag var andre og siste dag av Thaipusamfestivalen, og det var i dag det store skulle skje. Noen stikker store kroker i huden på ryggen og drar store vogner i flere timer, mens noen stikker store spyd gjennom kinnene og i tunga. Andre henger mindre kroker rundt på hele kroppen, mens noen bærer store og tunge "kavadi" (byrder) og alt dette går de med i flere timer, fra området der de setter det på, og frem til et tempel oppe i fjellet. De aller fleste kombinerer disse tingene og stikkes både i rygg, på mave, armer, ben og i hodet. Det er flere kilometer å gå og i denne varmen er det veldig tungt, samtidig som det ser skikkelig vondt ut. Skal legge ut noen bilder så dere får sett, det er helt sykt! Og alt dette gjør de for å ære og tilbe Murugan. Som takk for dette har de større mulighet for at Murugan svarer på bønnene deres og gir dem gode karakterer på skolen og sånn.
Etter mange timer traskende rundt for å oppleve Thaipusam var vi slitne og tilbrakte resten av kvelden på hotellet med å slappe av og pakke oss klare til avreise i morgen.

tirsdag 18. januar 2011

Kontrastene er store - møtet i hindutempel og katolsk kirke på samme dag

Søndag 16. januar
I dag kunne vi sove lenge, og spiste ikke frokost før hall 10. Så var det litt blogging og jeg fikk lagt inn noen bilder både på Facebook og bloggen vår. Etterpå var vi på møte i et Krishnatempel. Der var vi med på litt sang før selve messa begynte. Hele messa foregikk på engelsk, utenom selve talen som var på indisk, men den ble i korte trekk oversatt for oss til engelsk av en i menigheten. Mot slutten av messa hadde de røkelseskar de svinget fremfor gudene, utført av ”presten” og de som ønsket det fra menigheten. Det var en slags puja. Også noen fra vår gruppe var fremme og prøvde. Etter at messa var over fikk vi servert lunsj. Etter maten måtte vi vaske opp etter oss. 


Før vi fikk lov til å gå inn til messa i tempelet måtte vi vaske oss på beina!




Krishna


Guttene satt på en side, mens vi jentene satt på den andre siden


Meg og Lene, Margrethe i bakgrunnen


Det var en liten gutt som satt og trykte på telefonen under store deler av messa


Puja - tilbedelse til gudene



Her er noen fra klassen fremme og deltar


Før møtet i den katolske kirken var jeg ved bassenget og slappet av, badet  og las litt. Gudstjenesten i den katolske kirken minnet veldig mye om en vanlig gudstjeneste hjemme, de sang Michael W. Smith sanger, alt foregikk på engelsk, og det var veldig mye lik liturgi som vår lutherske kirke.
Senere på kvelden kom en katolske ungdomsgruppen skulle ha et møte for oss. Den katolske ungdomsgruppen holdt et koselig møte for oss med litt sang, mye leking, ”tale” om det å være katolikk/kristen i Malaysia og historien bak det.
Det ble noen veldige kontraster i dag, med møtet både i hindutempel og i katolsk kirke, men var veldig spennende å få liv til og være med på begge deler.
~ Anine ~

søndag 16. januar 2011

Tiden går, og vi har "flyttet" videre.

Fredag 14. januar
Dagen i dag startet med en joggetur på stranden. Det var ganske varmt siden sola allerede hadde rukket å stå opp, men vi var godt fornøyd med dagens innsats. Etter forelesningen bestemte vi oss, sammen med Preben, for at vi skulle ta en tur på Underwater world før vi skulle reise videre. Kort sagt var det ulike fisker; fra akvariefisk til store haier, pingviner, øgler, krypdyr og fugler. Besøkets høydepunkt var når en oter kom hoppende opp av vannet og løp bort for å snuse på Anine og Preben. Vi fikk tatt noen fine bilder og oteren koste seg - Kamilla derimot stod bak glassdøra med apekattjakten friskt i minnet og så ut som om hun følte at hun hadde hatt nok nærkontakt med rare dyr i det siste. Når underwater world var gjennomgått gikk vi opp på motellet og pakket sekkene våre som merkelig nok hadde blitt tyngre, til tross for at en god del knekkebrød allerede er spist. Kamilla slet virkelig og måtte henge noe på utsiden av sekken for å få med seg alt. Vi tok buss til ferjekaien og en utrolig kald og bråkete båt over til Penang, som er den nest største byen i Malaysia hvor den største delen av kinesere bor. Nå bor vi faktisk på et hotell, med stor H - de har til og med basseng, selv om det lukter vondt både i gangen og på rommene og veldig mange i klassen er plaget med veldig mange kakkelakker.

Under kommer noen bilder fra Underwater world på Langkawi


Vi har hatt en slik fisk hjemme i akvariet, men denne var så stor at den hadde fylt hele akvariet!


En liten foss


En kjempefin pappegøye


To søte pingviner som koser seg


Kamilla



Skjønnheten og udyret



Oteren syntes at Preben sin pose var veldig spennende


Nemofisker


Dette siste bildet måtte vi bare ha med: Kamilla sin bagasje, hun hadde så mye at hun ikke fikk plass til alt oppi sekken! =)


På vei over til Penang fikk vi med oss en kjempefin solnedgang


Førtse kvelden i Penang var det middag på den kinesiske "Foodcorten"
Der var det mange bord i midten med en haug av restauranter rundt og så kunne man bestille det man hadde lyst på, og få det til et felles bord


Lørdag 15. januar
I dag hadde vi besøk av vår andre gjesteforeleser denne turen. En ”avdanket” hindu fra India, men født og oppvokst i Malaysia. Det store handlesenteret i Penang måtte vi også sjekke ut, og det var DIGERT! Skal legge ut et bilde så dere kan se, og selv på bildet er kun en liten del av senteret med. Byvandring med besøk i en drøss med templer var også på planen for i dag, og vi fikk lov å være med å se på når en puja ble utført i et Murugan-tempel. Det er et bønneritual som involverer masse røkelse og musikk. Nå ser det ut til at det bare blir avslapping på hotellet vårt resten av kvelden, men det kan være at vi må ut å få i oss noe middag.


Handlesenteret


Dette og neste bilde er fra et tempel for kinesisk religiøsitet, delvis blandet med litt buddhisme.



De neste bildene er fra et tibetansk buddhisttempel. Det første bildet er bønne"bokser" - en gud buddhist skal be mange bønner, og dersom man la en bønn i en av disse bønnerullene og dro handa over slik at de rullet noen runder kunne de be mange tusen bønner på en gang. Den svære gullstatuen av Buddah, som er på bilde nummer to nedenfor, var omgitt av hundrevis av mindre gullstatuer av Buddha rundt på veggene, og det lå mange ofringer på bordet foran. I bakrommet (bilder nummer tre) er jeg litt usikker på hva vi så, fordi jeg trodde det var aske etter Buddah og hans disipler, men Preben sa det var blodrelikvier. Uansett hva det var så kunne de bevise at det kom fra Buddah og hans disipler på grunn av at det stadig vokste og ble mer av det! Buddhas disiplers aske eller blodrelikvier vokste ikke like fort som Buddhas fordi de ikke var like hellige.




Bildet nedenfor er også fra et tempel for kinesisk religiøsitet, først og fremst taoistisk


De to siste bildene er fra et hindutempel hvor vi var med på en pudja. En pudja er et slags bønne/tilbedningsrituale som brukes i hinduismen.
Dette var et Murugantempel, hovedsaklig for tamiler fra Sør-India. Alle som ønsket det, både hinduer og ikke-hinduer, kunne delta i ofringen av røkelse foran gudestatuene.




Internettet vi ble lovet her på det nye hotellet viser seg å kun fungere etter klokken 12 og på morgenen, så det ble en STOR skuffelse!

~ Anine ~