søndag 6. mars 2011

Kambodsja

Kambodsja er det landet, kanskje sammen med Sri Lanka, som vi var mest spent på å oppleve, og hadde størst forventninger til. Landet tilsvarte alle forventningene våre, og mer til. Det er et land med en kjempesterk historie, både religiøst under alle kongene fra 800- til 1400- tallet og med folkemordet på slutten av 1970-tallet.

Tirsdag 1. mars (Kamilla)
Vi ankom hotellet i Siem Reap kl.10. Vi hadde trekning om hvem vi skulle bo sammen med, jeg kom med Sandra og Anine med Esther. Det var et koselig hotell med air condition og varmt vann! Senere på dagen besøkte vi den flytende landsbyen. Dette er en landsby hvor alle husene flyter. Dette er et eget folk, opprinnelig vietnamesere, som Kambodsjanerne jaget bort hit. Vi ble tatt ut i en stor båt for å ut på vannet å se. Det var mye fælt å se. Mye tigging, helst fra barn som hadde slanger rundt halsen osv. Vi fikk også sett at hvis barna gråt ble de slått eller så holdt mora dem for munnen. Men det var en viss sjarm med byen. De hadde til og med en egen flytende kirke, flytende skole med en egen flytende gymsal ved siden av.
Båtene som lå på elva vi måtte kjøre ut for å komme til den flytende byen


Det var mange unge gutter som jobbet på båtene som tok folk med ut til den flytende landsbyen. Ellers var det også mye barnearbeid/tigging ute i landsbyen


Dette var det mye av i den flytende landsbyen - foreldre som kjørte barna sine rundt mens de ofte dro opp store slanger og tok rundt halsen slik at de kunne kreve penger etter at vi hadde tatt bilder


Kamilla og Anine på toppen av en flytende butikk/restaurant


Noen av de flytende husene


Ei kjempenydelig jente, men det er så trist at allerede i så ung alder har foreldrene lært henne opp til å tigge


Anne, Anine og Merethe i båten på vei ut til den flytende landsbyen


Den flytende kirka



På den flytende butikken/restauranten hadde de fanget levende krokodiller som de hadde til utstilling

Onsdag 2. mars (Kamilla)
I dag hadde vi forelesning. Etterpå dro vi med tuk-tuk inn til markedene. Det først markede vi kom til var stort, og alle bodene var samlet under et diger ”telt”. Midt inni alle bodene var det en hel rad hvor de hadde eget matmarked. Der satt det en haug med folk på gulvet og blant annet så rensket de og solgte fisk. Derfor stinket det! Jeg handlet meg 4 sommerkjoler i dag. På kvelden reiste vi på et danseshow som visstnok var veldig dårlig. Vi så for oss Kandydansen på Sri Lanka i reprise og alle var nok litt skeptiske. Det viste seg da vi kom dit at maten vi skulle spise var et svært koldtbord med alt mulig. De hadde alt man kunne tenke seg av mat, og vi fikk spist oss gode og mette. Dansingen foregikk på en liten scene, som vi nesten ikke la merke til. Det var et kjempestort og fint lokale, nesten som et slott!



Inne i markedets matgate - her frukt- og grøntavdelingen


Fisk- og skalldyrsavdelingen


Levende krabber kunne man også få kjøpt. De hadde bare bunnet sammen klørne så de ikke skulle kunne rømme eller klype


Kamilla og Truls i en tuk-tuk på vei til dansen


Anine og hennes buss på vei til dansen


"Slottet" (stedet hvor dansen var) sett utenfra


Bordet hvor vi satt og litt av maten i bakgrunnen


Her er scenen hvor dansen foregikk

Torsdag 3. Mars
I dag har vi vært på rundtur for å se på store tempelområder fra Angkor-rikets storhetstid. Første tempelet vi reiste til var Bayonetempelet i Angkor Thom. Guiden vi hadde med oss visste enormt mye om templene og historien bak, så det ble litt for mye informasjon, dermed utforsket vi litt for oss selv, i tillegg til at vi fikk tatt en del bilder. Deretter var det felles lunsj før de aller fleste av oss gikk på et museum om Kambodsjas historie, da særlig i forhold til religion og tempelbygninger.


Plutselig kom det en hel haug av elefanter gående forbi mens vi tok bilder av porten inn til Angkor Thom


Bayonetempelet


Bayonetempelet er kjent for sine ansikter på tempelbygningen. Det er uvisst om ansiktet skal representere Buddha eller kongen som bygde tempelet


Kamilla og Anine i Bayonetempelet


Anine kysser en av Buddhafigurene i Bayonetempelet


På vei til lunsj stoppet vi innom et tempel i ruiner, her poserer Preben med en løvestatue


Kamilla og Hilde på samme tempelruiner som bildet ovenfor - se det stilige treet i bakgrunnen


Kamilla og Anine sitter og venter på lunsj med serviettene til hatt på hodet
Det neste tempelet vi var på var Ta Phrom. Også dette tempelet ligger innenfor tempelområdet Ankor Thom. For mange er det nok bedre kjent som jungeltempelet. Dette kommer av at da tempelet ble funnet ønsket de å bevare det slik det så ut den gangen, og har derfor latt naturen få lov til å være slik det var da det ble oppdaget. Dermed er tempelet omringet av jungelen og store trær har vokst opp inni og langs tempelet og satt et enormt preg på særlig dette tempelet. Veldig fasinerende syn.


Helena, Hilde og Kamilla foran et av treene som hadde grodd opp midt inne i Ta Phrom


Ta Phrom


En nydelig jente ved Ta Phrom


Ta Phrom


Det er dette treet som har den berømte rompeformen


Anine foran et av treene i Ta Phrom

Det siste tempelet i dag var Ankor Wat. Dette tempelet er digert og er avbildet på Kambodsjas flagg. Det sier kanskje litt om hvor viktig templene og tempelområdene i Siem Reap er for landet. Vi ble sluppet av på den ene siden av tempelet, gikk gjennom det og satt på den andre siden for å se på solnedgangen. Det ble litt mye program på en dag, men det var veldig spennende å få opplevd. 


Det store tempelområdet Angkor Wat


Angkor Wat


Kamilla og Anine i Angkor Wat med solnedgangen i bakgrunnen


Solnedgangen sett fra Angkor Wat
Da vi kom tilbake var det fest på gang. Vi begynte oppå ”verandaen”. Her ble det for det meste biljard spilling på meg. Jeg vant begge gangene mot Hilde, men tapte mot Sondre (fordi jeg slo nedi den sorte kula!) Etterpå gikk en del ut og ble der nesten hele natten, mens jeg og Anine og noen til gikk å la oss (som vanlig).


Kamilla og Hilde spiller biljard


Noen fra klassen som begynte festen på verandaen på hotellet

Fredag 4. mars (Kamilla)
Turen gikk videre med buss til Phnom Penh hovedstaten i Kambodsja. Her trakk vi på nytt rom og jeg kom med Hanne mens Anine kom med Liv Randi og Maria N. Vi dro på et kjøpesenter hvor vi spiste middag på The Pizza company. Etterpå var vi på en kafé med bare desserter! Den het Svendsen`s, der hadde de ALL slags desserter du kan tenke deg. Det var et stort kjøpesenter men det ble ikke den store handelen på noen av oss.

Lørdag 5. mars (Kamilla)
I dag var vi på to museer: S-21 og Killing Fields. Disse museene er laget i tilknyttning til folkemordet under ledelse av Pol Pot, som foregikk fra 1975-1979. På disse årene ble 1.7 millioner mennesker drept, det tilsvarte da ca. 25% av hele befolkningen i Kambodsja. Alle intelligente og folk med utdannelse ble drept. Kun de som var lavere i samfunnet, og da særlig bønder ble spart. Pol Pot ønsket et land som skulle være tilbake til jordbruket, og at alle skulle bli bønder slik at de kunne dyrke ris for å selge. I tillegg ønsket han å utslette byelitene og dermed tvang han og hans partnere veldig mange ut på lande marsjer bort fra byene. Dyrkingen av ris og annet arbeid var hardt arbeid, og mange døde på grunn av utmattelse og sult. Man skulle tro at i et land hvor de hovedsakelig dyrker ris burde folk få mat, men det aller meste av risen ble enten solgt eller råtnet i store lager.
S-21 var en av mange torturfengsler, her straffet og torturerte de fangene helt til de gav fangevokterne de svarene de ville ha. Deretter sendte de dem videre til Killings Field hvor de ble drept. Bare 7 av alle 16.-17.000 av fangene i S-21 kom ut i livet. PÅ S-21 kunne vi nå se rommene hvor fangene hadde bodd og torturgjenstander som var blitt brukt. Der var det også fotografier av alle fangene.


Etter min mening et litt unødvendig bilde - det var forbudt å smile og le


S-21 fengselet var opprinnelig en skole som Røde Khmer tok i bruk til torturfengsel


Dette var et av rommene som hadde blitt brukt til tortur. Boksen som står på toppen av senga fungerte som toalett


Dette var en av mange vegger som var "dekorert" med bilder av alle fangene som hadde vært i S-21. Alle fangene ble avbildet før de ble drept


Til og med lekeapparetene i skolegården ble brukt til turturredskaper - nedenfor ser du bilde av hvordan det fungerte



Fange som er utsultet som en måte å torturer på


Et bilde av noen av hodeskallene og bena de fant da de gravde opp noen av massegravene

Med disse på hendene ble fangene "bundet" til sengene sine


Fangene på celler ble bundet fast til lenker slik at fangevokterne skulle høre dersom de flyttet på seg. For å få lov til å bevege på seg måtte de spørre om tillatelse, ellers kunne de forvente straff


I mange av klasserommene hadde de laget små celler som fangene satt i, i mange av rommene hang til og med tavlene oppe enda


Noen av torturredskapene


Dette er de 7 som overlevde!


De torturerer fangene med å la dem føle at de drukner


Her er noe av det samme - å gi fangene følelsen av at de drukner


Dette var en av dem som overlevde, han hadde skrevet en bok som han satt ved utgangen og solgte

På Kilings Field var det samlet opp tøy og hodeskaller av ofrene. Det var mange massegraver der, og noen var delt opp etter ulike kjønn og aldre. I en massegrav lå alle barna, og det var et tre på siden av hvor fangevokterne slo barnets hodeskalle i treet for å drepe dem på en billig måte. Det var helt grusomt å høre guiden fortelle om dette. Han fortalte om mødre som så barna sine dø på denne måten og noen av dem døde selv av hjerte sorg.


Det var dette treet de brukte når de slo ihjel barn


Massegrav med 450 lik i


Klær ble funnet slik, noe av det stakk frem fra bakken - det var vondt å tenke på at disse klærne har tilhørt mennesker som har gått gjennom ting vi ikke en gang kan forestille oss!


Dette bildet snakker igrunnen for seg selv


En av mange etasjer med hodeskaller funnet på Killing Fields


Søndag 6. mars (Anine)
I dag fikk vi mulighet til å gå på gudstjeneste i en internasjonal kirke (bildene fra denne dagen har jeg faktisk klart å slette fra minnekortet på kameraet :s). Jeg synes dette var veldig koselig, merker at jeg savner møtene hjemme i helgene, og satte veldig pris på å få deltatt på møte igjen. Gudstjenesten var på engelsk, så det var ikke like lett å følge med på alt, men jeg koste meg. Selve møtet minnet mer om et vanlig bedehusmøte uten ”typisk” kirke- og gudstjenesteliturgi, men det synes jeg ikke gjorde noe. Jeg og Kamilla intervjuet en av de i menigheten om bønn som er vårt tema på oppgaven vår. Etter møtet møtte vi to norske misjonærer som jobber i Kambodsja gjennom misjonsalliansen. De fortalte oss litt om arbeidet de dreiv med, og de hadde lyst til å være med oss de neste dagene på vårt opplegg.


Lånte et bilde av Preben fra gudstjenesten vi var på

På kvelden koste vi oss med femmila over internett nede i lobbyen, og det ble stor applaus da Northug gikk av med seieren og det ble en haug med nordmenn med på de første plasseringene.

Mandag 7. mars (Anine)
Mandagen var vi på dokumentasjonssenteret. Dokumentasjonssenteret er startet opp for å ha et sted å samle alle bevisene og historiene fra tiden under Røde Khmer.  Her fikk vi også møte to som hadde jobbet under Røde Khmer regimet. Inntrykket jeg fikk var at de overlevende sitter med mange sterke historier, og det er lærerikt og spennende å høre på. Derfor er det også et viktig arbeid dokumentasjonssenteret driver med, de dokumenterer historien slik at de på den måten kan være med på å gjøre at historien ikke gjentas. Han ene vi traff hadde jobbet som sjåfør og kjørt fangene fra S-21, torturfengselet, og ut til Killing Fields hvor fangene ble henrettet. Han fortalte at han hadde fått ordre av Duch, lederen av S-21 fengselet, om å være med på å henrette fanger. Det resulterte i at han selv hadde drept noen av fangene. Selv mente han på at han ikke kunne klandres fordi han gjorde det for å beholde sitt eget liv, for dersom han hadde nektet hadde noen andre drept dem uansett, og drept han i tillegg.


Tolken i hvitt, sjåføren som kjørte fangene i blått og dama som hadde blitt tvunget til å jobbe på rismarkene i lilla
Etterpå var vi på et landsbybesøk. Her fikk vi se og oppleve hvordan livet er for dem på landsbygda. De hadde veldig lite materielt, og husene de bodde i var ikke mye å rope hurra for. Likevel kom de smilende imot oss og så ut som om de var lykkelige og trivdes med livet. En del tigging fra barna var det, men de virket tilfreds likevel. Som en sterk kontrast til mange av de små og falleferdige husene og skolen stod det et digert, kjempeflott buddhisttempel midt i landsbyen. Dette var regjeringens forsøk på å forbedre forholdene etter Røde Khmer ved å prøve å bygge opp det som Røde Khmer regimet hadde prøvde å fjerne. De ønsket absolutt ingen religion, heller ikke buddhismen. I landsbyen var vi også inne og besøkte to av husene hvor folkene som bodde der hadde opplevd tiden under Røde Khmer. Der fikk vi også se på hvordan de produserer skjerf og andre ting på store vever.


Unge jenter satt mange timer til dagen og vevde på nydelige silkeskjerf


Denne dama fortalte oss hennes historie fra tiden under Røde Khmer


Det samme gjorde denne mannen

Litt av tempelområdet på den lille landsbygda

Skolen


Elever inne i ett av klasserommene

På kvelden feiret vi Inki sin bursdag på en restaurant rett bak hotellet.

Inki med bursdagskaka

Tirsdag 8. mars (Anine)
Tirsdagen var vi på besøk på FN-domstolen. Etter folkemordet i Kambodsja har FN, i samarbeid med kambodsjanske myndigheter, opprettet en domstol som skal være med på å dømme noen av hovedpersonene bak folkemordet og Røde Khmer. Den første rettssaken er mot Duch, lederen av S-21 fengselet. Saken er egentlig ferdig, men er oppe til anking nå. Etterpå er det fire ledere til som skal dømmes i løpet av noen få rettssaker til. Pol Pot som var selve lederen av Røde Khmer kommer aldri til å måtte stå til rette for alt det han gjorde, fordi han døde på nittitallet. De andre som det er rettssaker mot nå er også gamle, og de frykter at de skal dø før de har fått sin straff. Vi fikk et meget interessant foredrag og omvisning av to nordmenn som jobber med rettssaken. De viste oss både rettssalen og huset hvor de fem tiltalte nå sitter.


Foredrag av de to nordmennene


Selve rettssalen


Huset hvor de tiltalte sitter


Her må de buddhistiske vitnene legge ned ed før de får lov til å gå inn i rettssalen
Dagens middag ble inntatt på en norsk restaurant som het ”Velkommen inn” hvor vi fikk norske kjøttkaker med brun saus. Etterpå ruslet vi opp til et senter hvor vi nøt en helt himmelsk dessert på Swenson’s.

Onsdag 9. mars (Anine)
På onsdagen fikk vi tid til å besøke Royale Palace, Kongepalasset i Kambodsja. Det aller meste av palasset ble bygd på 1900-tallet, men også Napoleon III bygde litt der mens Kambodsja var en fransk koloni. Mens vi var der fikk vi se flagget som viste at kongen var tilstede. Vi var inne i tronehallen og så på trona hvor kongen sitter mens han blir ordinert. Etterpå var vi inne i en annen sal hvor de hadde en grønn emaraldbuddha. Det er tre buddhistiske land som har hver sin emaraldbuddha; Laos, Kambodsja og Thailand, og hele kongedømmet hviler på buddhaen. Så lenge landet (kongen) har denne buddhaen vil kongedømmet opprettholdes. I hagen var det store Stupaer (de ser akkuratt ut som Dagobaene på Sri Lanka bare at her er det de kongelige som ligger). Jo større stupa, jo mer anerkjent konge har du vært.


Troningshallen


Når det blå flagget hang oppe viste det at kongen var inne i dette huset


Midt i bildet er det en liten trone - det er her kongen sitter den ene gangen han blir innviet til konge


Desverre var bygget Napoleon III bygde under restaurering


Den grønne emaraldbuddhaen som kongedømmet Kambodsja hviler på
Etterpå dette besøket tok vi en tuk-tuk rett hjem til hotellet for å pakke ferdig til vi skulle videre til Thailand. Meg, Preben, Ingvild, Levi og Sigrid var på pizza restaurant og hadde mat, og desserten ble også i dag inntatt på Swenson’s. Siden meg og Kamilla ikke bodde på samme rom under hele Kambodsjaoppholdet har vi av og til spist ulike steder og gjort litt ulike ting. Men stort sett har det gått i mye av det samme.

Andre bilder fra Kambodsja:

Anine, Hanne, Sandra og Maria på en restaurant i Siem Reap, Kamilla som fotograf


Kamilla og Sandra på en liten trehjulssykkel på utsiden av hotellet i Siem Reap

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar